okt 11Marina. S. (23 godine) rođena je sa kraćom i nerazvijenom levom nogom. Kada je imala tri godine ortopedi su hirurški uspeli da produže kost na nozi, ali je ona ostala mnogo tanja od desne. Taj problem je probala da reši pre pet godina i nakon nekoliko konsultacija otišla je na ugradnju implantata u potkolenicu. Nažalost, posle prve operacije morala je na drugu, pa i treću...a problem je rastao, sa propadanjem mišića, pucanjem kože, problemima sa zarastanjem. Kada je naišla na tekst dr Violete Skorobać-Ašanin o presađivanju masti, dobila je nadu. 

MARINA

-Sa levom potkolenicom imala sam problem još od rođenja–bila je kraća pa je produžena operacijom kada sam imala tri godine, ali je mišićna masa mnogo oslabila, pa je leva potkolenica ostala znatno tanja od desne. Želela sam operaciju koja će učiniti da moje noge postanu iste.

Imala sam 18 godina kada sam se odlučila na ovu operaciju i tragala za informacijama posredstvom interneta.

Nakon što sam sa roditeljima obišla razne hirurge, odlučili smo se za jednu privatnu ordinaciju u kojoj nam je hirurg ulio poverenje, rekavši da ubacivanje implantata u potkolenicu nije teška operacija, da može uspešno da se izvede, da će posle dve nedelje sve biti u redu i da ću moći normalno da živim. Prva operacija nije uspela, pa je implantat izvađen. Pa ponovo stavljen. Pa izvađen...

Kada kažem da prva operacija nije uspela, to znači da nije bio u pitanju samo estetski efekat, nego i zdravstveni: rana nije zarastala, osećala sam bol, implantat se video ispod kože...

Obratila sam se doktoru koji je rekao da je nažalost došlo do infekcije, pa je izvadio implantat i rekao da dođem za dva meseca da ponovi operaciju. To smo i uradili, ali su se problemi samo uvećali – rana je zarastala još sporije od prve, nisam mogla da hodam, konci su pucali, a kada je rana napokon zarasla, počela je da puca koža i da se na tim mestima otvaraju nove rane.

Doktorov predlog bio je novo vađenje implantata i ponovno vraćanje posle tri meseca. I ponovo isti i noviproblem – koža je propadala, mišić je pukao na dva mesta, dobila sam infekciju, i dva meseca nisam mogla da ustanem iz kreveta. Sve u svemu, tri neuspešne operacije.

Na kraju se koža toliko oštetila da sam mogla da vidim implantat. Na pregledu su mi rekli da se implantat mora izvaditii da tu više ništa ne može da se uradi. Vađenje implantata čak nije ni radio hirurg koji ga je postavljao, jer nije bio u Beogradu, već neki njegov kolega.

Za mene je nastupio pakao, bila sam veoma utučena i očajnički počela da tragam n ainternetu i časopisima ne bih li našla nešto što bi mi pomoglo. Tako sam naletela na tekst devojke koje je imala sličan problem i  uspešnoga rešila kod dr Violete Skorobać-Ašanin.

Otišla sam na pregled kod dr Violete i saznala da postoji i drugo rešenje osim implantata, a to je transplantacija vlastite masti. ali da ne može ništa da se uradi odmah. Najpre sam morala da se ugojim, da se i ja i koža na potkolenici oporavimo od prethodnih operacija. Dala mi je uputstva koja nikada ranije nisam dobijala: kako treba da masiram nogu, kako da se hranim, da se oporavim u narednih šest meseci.

Tek tada smo pristupili presađivanju masti. Ovakav postupak mi nijedan doktor kod kojih sam ranije išla nije ponudio kao opciju. 
Ali, pre toga su mi urađeni detaljni pregledi i analize, uključujući i magnetnu rezonancu, što mi takođe niko nikada nije pomenuo. 
Sada su moje noge, konačno, iste, mala razlika u obimu listova skoro je neprimetna. I veoma sam srećna zbog toga.
Dr VioletaSkorobać-Ašanin


Presađivanje masti deluje kao jednostavna intervencija, ali je za njen uspeh neophodno uraditi dosta toga pre same operacije, kao i u postoperativnom periodu, kako bi rezultati bili onakvi kakve želimo.


U slučajevima kao što je Marinin, najvažnija je provera kvaliteta i stanja tkiva (mišića, masti, krvnih sudova, da li ima ožiljaka, gde se nalaze  išta obuhvataju). Tek nakon dobre analize tkiva pravi se plan tehnika za izdvajanje masnih ćelija, kao i njihove implantacije. U njenom slučaju, postavljanje implantata definitivno nije nikada bio izbor, zbog velike mišićne distrofije i fibroziranja pojedinih delova mišića nastalog u toku procesa elongacije – produžavanja kostiju potkolenice.

Ova preoperativna evaluacija je veoma važna da bi se napravio precizan operativni plan ubacivanja masnih ćelija kao augmentacionog materijala ili pak masnih ćelija sa regenerativnim potencijalom. U ,,Dioni” je podebljanje potkolenica masnim tkivom postupak koji često radim, tako da imam najveći broj urađenih operacija čak i u okviru svetskih iskustava.

Jednostavna intervencija samo na prvi pogled

Da bi postupak bio uspešan, neophodno je da se pacijent stalno prati, da se menjaju postoperativni postupci i da se kontroliše masno tkivo, stepen njegovog preživljavanja, potvrda raspoređenosti u potkolenici, za šta je najbolji način magnetna rezonanca.

S druge strane, količina masnog tkiva mora da bude limitirana u odnosu na svakog pacijenta, mora se voditi računa o tome koliki je augmentacioni potencijal tkiva potkolenice. To se prati po mekoći, pritisku, boji kože. Kod pacijentkinje smo popunili potkolenicu sa 230 gr masti, a nakon tri meseca dopunili smo sa 40 grama i tako dostigli volumen koji je identičan na levoj i desnoj strani.

Tehnika presađivanja masti na prvi pogled deluje jako jednostavno, zbog čega većina doktora pokušava da ovlada tom tehnikom, ali stepen resorpcije masti im je veliki i govore pacijentima da se mast resorbuje. Međutim, uspeh nije samo pitanje tehnike, već sposobnost da se proceni stanje tkiva kako bi presađena mast opstala, tehnika uklanjanja i obrade masti i svakako najvažnija tehnika njene implementacije. Ništa manje nije značajan postoperativni protokol za preživljavanje čarobne masne ćelije.

Zašto je Marinin slučaj bio poseban?

U Marininom slučaju postojalo je vrlo mnogo ožiljnog tkiva i malo mišića, koji je bio razoren od implantanata i od operacije produžavanja kostiju potkolenice, vaskularizacija je bila loša, a procenat masnog tkiva u potkoži gotovo beznačajan. Potkolenica je bila sa poremećenim senzibilitetom i motorikom, bila je hladna i modra. Dakle, veliki problemi, tako da sam morala tačno da izbalansiram gde, kada i koliko masti ubaciti. Neadekvatno ubacivanje masti može dodatno da kompromituje cirkulaciju i ošteti nerve i mišiće potkolenice. Međutim, adekvatna implementacija je pokazala svoju čarobnu regenerativnu sposobnost.

Mast je veliki resurs matičnih ćelija, izvora podmlađivanja, odnosno regeneracije tkiva. Ali, specifičan način izdvajanja masti, i specifične tehnike ubrizgavanja na tačno određenu poziciju i u tačno određenoj količini ono je što ovu naizgled jednostavnu tehniku čini toliko sofisticiranom i sjajnom. Marinin slučaj to potvrđuje.
KONTAKT:
Bolnica DIONA
Sazonova 29, Beograd
+381 11 244 3002

+381 11 244 3152www.diona.rs


Datum poslednje izmene utorak, 11 oktobar 2016 11:23  Autor Dr Violeta Skorobać Ašanin   Pogodaka: 1869 Štampa
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne