Ana Miholjcic, direktorka Klinike „Ana Life”:

„Uradila sam fejslift, pa šta!?“

Drage moje, pokušala sam da prenesem na papir i podelim sa vama svoje iskustvo sa plasticnom operacijom lica. Nije to bilo nimalo lako, jer nisam ni pisac ni novinar, ali me je vodila silna želja da svojim vršnjakinjama prenesem iskustvo zbog koga se osecam, a drugi kažu i izgledam, petnaestak godina mlade.


Drage moje, pokušala sam da prenesem na papir i podelim sa vama svoje iskustvo sa plasticnom operacijom lica. Nije to bilo nimalo lako, jer nisam ni pisac ni novinar, ali me je vodila silna želja da svojim vršnjakinjama prenesem iskustvo zbog koga se osecam, a drugi kažu i izgledam, petnaestak godina mlade.
Što se tice mojih godina, reci cu samo da imam preko 35. Kažu da je to genetika, ali otkad znam za sebe imala sam žuckast, umoran ten, crne kolutove ispod ociju, toliko crne da su me u osnovnoj školi pitali da li imam problema sa bubrezima!? Korektor i puder su bili alfa i omega mog šminkanja, ali je umoran izgled probijao naslage šminke. Godine su prolazile, a posle cetrdesete pocele su da prolecu. Sve cešce sam mogla da cujem od nekih žena, posebno intelektualki koje su se ostvarile kroz karijeru, da izgled i nije toliko važan. Ali, da je tako, ogledalo nikad ne bi bilo izmišljeno, i ne bi bilo nezaobilazno u sobi svake žene bez obzira na to kako izgleda. Da su bore slatke i da ih treba gajiti ne bi farmaceutsko-kozmeticka industrija trajala od Kleopatre, a danas doživljava takvu ekspanziju da ne stignete ni da potrošite jednu bocicu ekstremno skupe kreme koja „pegla bore kao košulju”, a ta ista firma vec izbacuje novu, još „revolucionarniju”. Ako se svi slažemo da su dijamanti najbolji ženini prijatelji, onda se slažemo i oko toga da su bore... ženini smrtni neprijatelji!

Znam da postoje žene koje sebe u ogledalu doživljavaju kao da su mis Amerike i zavidimo im zbog toga. Srecne su, zadovoljne lepotice, kojima ne treba ni šminka, o estetskim operacijama da ne govorimo!? Ne treba biti psihijatar da bi se u ovakvim slucajevima lako dijagnostifikovali razliciti mehanizmi odbrane,  medu kojima je najprimitivniji potiskivanje... Istina, svi ga pomalo koristimo, samo na drugi nacin.

Dakle, vratimo se ogledalu. Kada imate izvesne godine (recimo 50), jutarnji pogled u ogledalu je podnošljiv dok stojite, ali svako saginjanje glave izdajnicki pokazuje koliko je delovala gravitacija, koliko suncanje, a koliko pušenje kutije cigareta dnevno. Koža visi onako staracki, posebno na ivicama obraza, ružno. I tada na scenu stupaju mehanizmi odbrane o kojima smo malopre govorili, pocinje  samouveravanje da nema razloga za nezadovoljstvo, naprotiv, zdrava si (ili bar misliš da jesi), kažu i da si lepa, na poslu si se ostvarila, šta još da poželiš? Dijamante? Ne, želim da izgledam onako kako se osecam.

alt

Moja prijateljica koja je ušla u „proces podmladivanja” ispricala mi je da se za to odlucila onog trenutka kada je uhvatila pogled muškarca koji se okrenuo za njom gledajuci njeno zategnuto telo, da bi zatim na njegovom licu uhvatila izraz razocaranja kada je podigao pogled na njeno lice. Ne želeci da se to ponovi došla je na kliniku koju vodim i svoje lice poverila na staranje dr Veliši Arsicu, našem estetskom hirurgu. Kaže da se nije pokajala, naprotiv.

Iako licno nisam imala slicnih „pogled u prolazu” iskustava, želela sam da od dr Arsica cujem kako bi rešio problema mojih opuštenih obraza i izgubljene svežine lica, da li to može da se uradi bez hirurgije. Odmah mi je rekao da aptos niti i lasersko podizanje obraza kod mene ne dolaze u obzir, jer su to opcije predvidene za mlade žene. Metoda izbora za mene bila je najnoviji fejs-lifting, tzv. MACS lift.

Sa malim rezovima u kosi i ispred ušiju, koji vrlo brzo postaju nevidljivi, podiže se koža koja visi, a višak se iseca, cime se rešava problem viška kože koja visi, ali, još važnije je što se ovom metodom podižu obrazi. Time se, objasnio mi je dr Arsic, dobija izvanredan efekat, koža lica postaje zategnuta, obrazi puniji, boja kože se menja, jednostavno kompletno lice deluje svežije i mladalackije.

Pretpostavljate da sam uradila MACS lift operaciju i – u pravu ste. Iako sam posle operacije imala sve moguce komplikacije, pocev od podliva i modrica kao da sam imala saobracajnu nesrecu (što su pomislili kada sam dva dana posle operacije otišla u banku), do pareze (delimicna oduzetost) jedne strane obraza, nijednog momenta se nisam pokajala. Pre operacije mi je dr Arsic sve to nagovestio, ali i rekao da ce biti privremeno, da ce proci prilicno bezbolno, samo što cu izvesno vreme morati da sedim u kuci. Meni doduše nije bio problem da i takva šopingujem, ali ko ne želi da se zna da je uradio operaciju, neka bude spreman da se posle ovakve operacije povuce u ilegalu 2-3 nedelje.

Ne mogu a da se ne osvrnem na komentare mojih dobrih prijateljica kojima sam poverila da idem na operaciju i koje su me ubedivale da nije potrebno TO da radim, da dobro izgledam i bez toga, da je još rano i slicno. Posle operacije bilo mi je posebno zadovoljstvo da od njih cujem gotovo iste komentare uz mali ali važan dodatak: „Znaš, draga, i dalje mislimo da nisi morala TO da radiš... ali zaista izgledaš mnogo mlade!”

Najbolje u celoj prici je što ova operacija, za razliku od klasicnog fejs-liftinga koji neprirodno menja lik, vraca lice u prirodan položaj koje je imalo pre deset-petnaest godina. Izgled nije izmenjen, vec samo podmladen. Pored kože koja je zategnuta, i obrazi su jedriji i puniji. Idealno rešenje da se u „izvesnim godinama” ne samo osecate, nego i izgledate znatno mlađe.

 Dr Veliša Arsić, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije

 MACS fejs-liftingom se efikasno otklanjaju vrećice u predelu donje vilice, naglašene brazde koje idu od nosa prema krajevima usana, spušteni obrazi, izduženi donji kapci.

 Starenje lica je uzrokovano mnogim faktorima. U osnovi ovog fenomena je to da godinama sila gravitacije deluje na meka tkiva lica i povlači ih vertikalno nadole, uz to dolazi do gubitka elastičnosti kože, atrofije masnog tkiva i do blage resorpcije koštanog tkiva. Većina pacijenata koja dođe na konsultaciju hoće da im se ovi znaci starosti otklone i da se licu povrate svežina i mladalački izgled. I kada ih pitam šta očekuju od liftinga lica, svi pokazuju isto: rukama povuku vertikalno naviše donje partije lica, kao i predeo jagodica, dakle neutrališu dejstvo gravitacije na svom licu.
MACS lifting je upravo to: procedura na licu, savremeni vid fejs-liftinga koji ima jasan antigravitacioni efekat. Kroz rezove na koži koji idu od ušne resice, ispred uva i duž linije zalistaka (u tom delu kasnije kosa prorasta kroz ožiljak koji postaje praktično nevidljiv) odiže se koža u širini oko pet centimetara ispred uva od ležećih mišića lica (SMAS). Zatim se specijalno postavljenim šavovima (ima ih tri) ova struktura kači i snažno povuče vertikalno nagore (a ne pozadi kao kod nekih fejs-lifting tehnika).

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, ali je moguće raditi i u lokalnoj. U većini slučajeva MACS fejs-liftingu prethodi laserska liposukcija podbratka. Radi se u svakoj životnoj dobi kada postoji indikacija za ovu vrstu intervencije (od 40. pa do 65. godine), a prosečna starost pacijenata koji rade ovu intervenciju je oko 50 godina.

Oporavak od intervencije u proseku traje tri nedelje. Moguće su komplikacije kao što su otok, modrice i nekad prolazna slabost (pareza) pojedinih mišića lica. Konci se skidaju posle desetak dana. U početku su ožiljci nešto uočljiviji, ali vremenom postaju neprimetni.
 

 

 

 

Pogodaka: 5912 Štampa

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne