Dragana Milic iz Šapca, vec par godina mašta da sebi priušti operaciju povecanja grudi, ali joj je tek kupon iz ESTETIKE broj 13 to i omogucio, tako da ce se 3.oktobra na svom vencanju, pojaviti u punom sjaju. Taj nesvakidašnji svadbeni poklon Dragani su darovali Dr Dimitrije Panfilov, iz Klinike Olymp u Novom Sadu, koji je uradio operaciju, i firma „Technofarm“ iz Beograda koja je darovala implántate „Eurosilicone“. Redakcija ESTETIKE pratila je citav tok operacije i evo šta je zabeležila.


Lepo je što je Dragana na prvi pregled došla sa mamom, pa je i ona ucestvovala u donošenju odluke, a lepo je i što je njen momak sa kojim ce uskoro stupiti u brak znao za njenu nameru i dao joj podršku. To je za hirurga idealna situacija.
 Velicinu odredujem tako što pred ogledalom u njihov grudnjak stavljam implantate razlicitih velicina, pa kada se odluce da je odredeni broj baš ono što su želele, ja to zapišem, ali im napomenem da mogu do operacije da promene velicinu. Operacija je uradena u opštoj anesteziji, trajala je 35 minuta i protekla je rutinski, bez ikakvih problema.

PRVI PREGLED

Na prvom pregledu na koji je Dragana došla sa mamom video sam da su dojke zaista suviše male u odnosu na njenu konstituciju i visinu. Obrazlažuci mi svoju veliku želju da poveca grudi, Dragana mi je u jednom momentu rekla i to da se sa grudima kakve ima ne oseca dovoljno kao žena! To je psihološki osnov kod gotovo svih pacijentkinja koji dolaze sa željom da povecaju dojke, a manifestuje se psihickom patnjom i kompleksom niže vrednosti. To je estetskom operacijom moguce popraviti.

Ako je indikacija ispravno postavljena i operacija tehnicki korektno izvršena, takvi pacijenti prosto procvetaju i upravo to se kod Dragane desilo. Imali smo priliku da vidimo njeno ushicenje posle operacije, oduševljenje novim konturama i aerodinamikom gornjeg dela tela. Lepo je što je Dragana na prvi pregled došla sa mamom, pa je i ona ucestvovala u donošenju odluke, a lepo je i što je njen momak sa kojim ce uskoro stupiti u brak znao za njenu nameru i dao joj podršku. To je za hirurga idealna situacija.

Neke žene žele da svoje muževe ili partnere iznenade estetskom operacijom, pa je pripremaju i urade u potaji, efekat, medutim, najcešce bude obrnut jer njihovi partneri to dožive kao nešto što im se radilo iza leda, kao uvredu jer nisu bili konsultovani u fazi donošenja odluke. Mojim pacijentkinjama savetujem da to ne cine, da upoznaju svog partnera sa odlukom, jer je njihova podrška i pomoc dragocena, posebno u prvim danima posle operacije, kada još ima malo bolova ili sumnji kako ce se oporavak završiti.


 
VELIČINA

Moja praksa je da pacijentima ostavim mogucnost da sami donesu odluku o velicini implantata. To radim tako što pred ogledalom u njihov grudnjak stavljam implantate razlicitih velicina, pa kada se odluce da je odredeni broj baš ono što su želele, ja to zapišem, ali im napomenem da mogu do operacije da promene velicinu. One pacijentkinje koje se predomisle kada je velicina u pitanju obicno požele jedan broj vece implantate, a to je bio slucaj i sa Draganom, koja je umesto implantata od 225 cc, za koje se odlucila na prvom pregledu, naknadno poželela da to budu implantati od 240 cc. Ja takvu odluku pacijentkinja poštujem, jer njihove dojke ne uvecavam za sebe vec za njih, one su te koje treba da budu zadovoljne svojim dojkama. Prepuštanjem odluke pacijent postaje odgovoran za izabranu velicinu, a, osim toga, nema osnova da posle operacije eventualno krivi hirurga jer mu je nametnuo nešto što nije želeo.

MESTO REZA

Rez je napravljen submamarno, što je najcešci pristup koji primenjujem. Prvih 15 godina svog dugog hirurškog iskustva, tokom kojeg sam uradio više od 3.000 operacija na dojkama, najcešce sam koristio pristup kroz pazuh, ali se ispostavilo da to mnogo boli, da bolovi traju nedeljama nakon operacije.

Jedna pacijentkinja mi je rekla da cak tri meseca posle operacije nije mogla da podigne ruke i zakaci veš da se suši... Drugi momenat u odluci što se tice mesta reza jeste cinjenica da implantati ne traju doživotno, posebno kada se postave mladim osobama, i da ce za 10 ili 15 godina morati da budu zamenjeni (taj period je individualan, skoro sam jednoj pacijentkinji zamenio implantate koji su postavljeni pre 27 godina).

Dakle, zamena implantata je nemoguca kroz pazušni pristup, moguca je samo ako rez ide oko bradavice ili ispod njenog donjeg pola. Treba napomenuti da je zamena proteza rutinska operacija koja traje krace od njihovog prvog postavljanja i da je za pacijenta mnogo manje bolna od prvog postavljanja.

MESTO POSTAVLJANJA

Dragani su implantati postavljeni ispod grudnog mišica. To se danas smatra idealnom pozicijom zato što mišic svojom aktivnošcu masira protezu i na taj nacin smanjuje mogucnost da dode do stvrdnuca kapsule koju organizam formira oko proteze kao stranog tela. Ipak, to gde ce implantati biti postavljeni, zavisi i od anatomskog oblika grudi i dojki. Osim toga, vodio sam se i cinjenicom da Dragana tek treba da rada, jer kada se implantati postave ispod mišica nema nikakvog dodira sa žlezdanim tkivom dojke koje ostaje nepovredeno. Dojenje je posle ovakve operacije moguce u onom obimu u kome bi mogla da doji i da nema implantate.

 OBLIK

Najviši vrh implantata, njegova projekcija, treba da se nalazi tacno ispod bradavice, onda je oblik dojke nakon operacije idealan. To je baš slucaj kod Dragane, što smo proverili i libelom i merenjem rastojanja od korena vrata do leve i desne bradavice.

OŽILJCI

Ožiljak ce biti veoma neupadljiv zahvaljujuci tome što ušivanje radimo tzv. intrakutanim šavovima gde šlajfne najlonskog konca ostaju sakrivene ispod rubova rane. Ožiljak ce biti jedna jedna crta, praktično neuočljiva.

 

Najviši vrh implantata, njegova projekcija, treba da se nalazi tacno ispod bradavice, onda je oblik dojke nakon operacije idealan. To je baš slucaj kod Dragane, što smo proverili i libelom i merenjem rastojanja od korena vrata do leve i desne bradavice.

Draganin momak i buduci muž Milorad Tofilovic, klavijaturista u orkestru „Urbano”, kaže da u prvi mah nije verovao kada mu je rekla da je dobila nagradu. „Kada me je uverila da je zaista tako, ja sam je podržao u toj ideji jer znam koliko je to želela, iako joj nikada ni jednom recju nisam tako nešto sugerisao.” Svadba je zakazana za 3. oktobar u Šapcu, gde ce i mladi par i živeti.

Ako je indikacija ispravno postavljena i operacija tehnicki korektno izvršena, takvi pacijenti prosto procvetaju i upravo to se kod Dragane desilo. Imali smo priliku da vidimo njeno ushicenje posle operacije, oduševljenje novim konturama i aerodinamikom gornjeg dela tela.


 

 


 

 


Pogodaka: 2933 Štampa

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne