Kada se broj opalih vlasi znatno poveća, možemo govoriti o opadanju ili proređivanju kose: tada je vreme da preduzmemo korake za njenu regeneraciju.
Postoji akutno i hronično opadanje kose. Akutno je vezano za trenutno stanje organizma i sezone, a hronično uzrokuje nepovratne promene u korenu dlake i koži glave.

Uloga testosterona u opadanju kose

Hronično opadanja kose u vezi je sa hormonskim promenama i naslednim faktorom. 
Sve do menopauze, koren ženske kose je zaštićen estrogenom. Nakon menopauze, ova zaštita se smanjuje i pojačava se uticaj muških hormona koji uskraćuju snabdevanje folikula dlake energijom. Rezultat ovih promena je proređena kosa, tanja vlas, prerano ispadanje vlasi, kosa postaje providna i linija kose se povlači unazad.
Muškarce više brine nasleđe: androgenetska alopecija je nasledni gubitak kose koji nastaje usled preosetljivosti folikula dlake na dejstvo hormona testosterona. Premda testosteron pospešuje rast dlake na bradi, on slabi predisponirane folikule kože temena (kapilicijuma). Ove folikule umiru" prevremeno zato što testosteron prekida njihovo snabdevanje energijom. Kod genetski predisponiranih osoba, testosteron smanjuje proizvodnju c-AMP (ciklični adenozin-monofosfat), važnog tzv. sekundarnog energetskog prenosioca, koji je neophodan za metabolizam unutar korena dlake. Ovo skraćuje fazu rasta i životni vek dlake. Ukoliko sve više folikula umire", kao rezultat nastaje muški tip ćelavosti. Nasledni (hereditarni) gubitak kose je predispozicija, a ne bolest. Zato se ne može izlečiti odjednom i zauvek, ali se može usporiti pravilnim i upornim tretmanom.

Kakav je uticaj kolagena?

Akutno opadanje kose vezano je za stres, lošu ishranu, bolest, lekove, hemijske proizvode kojima se tretira kosa... Jedan od uzroka opadanja kose je i oksidativni stres (dejstvo slobodnih radikala koji doprinosi i starenju kože) koji skraćuje život dlake i dovodi do njenog preranog opadanja. Takođe, otvrdnjavanje kolagena koji pravi omotač oko korena dlake prouzrokuje stezanje i istiskivanje dlake iz korena.

Kakav je lek?

Protiv dejstva hormona koji kosi oduzimaju energiju tretman je usmeren na to da folikulu dlake vrati energiju i hranu, snabde vlas mineralima i vitaminima neophodnim za njen rast. Kofein i biljni ekstrakti pokazali su se delotvornim u tretmanima protiv opadanja kose. Osim spoljnog tretmana, odlični efekti postižu se promenom načina ishrane, uz dodatke ishrani u vidu kapsula.
Preporučujemo da ove preparate kupujete u apotekama uz preporuku farmaceuta, a kod nas je dostupno dosta kvalitetnih brendova: Vichy, Plantur, Alpecin, BioKap, Phyto...

Štampa
Joomla SEF URLs by Artio