MACS lift, popularni lift sa malim rezom (i malim ožiljkom)  može se raditi u svakoj životnoj dobi kada postoji indikacija za ovu vrstu intervencije (od 40. pa do 65. godine), a prosečna starost pacijenata koji rade ovu intervenciju je oko 50 godina.
Većina pacijenata koja dođe na konsultaciju hoće da licu povrate svežinu i mladalački izgled. A kada ih pitam šta očekuju od liftinga lica, svi pokazuju isto: rukama povuku vertikalno naviše donje partije lica, kao i predeo jagodica, dakle neutrališu dejstvo gravitacije na svom licu.
MACS lifting je upravo to: savremeni  fejs-lifting koji ima jasan antigravitacioni efekat. Kroz rezove na koži koji idu od ušne resice, ispred uva i duž linije zalistaka (u tom delu kasnije kosa prorasta kroz ožiljak koji postaje praktično nevidljiv) odiže se koža u širini oko pet centimetara ispred uva od ležećih mišića lica (SMAS). Zatim se specijalno postavljenim šavovima (ima ih tri) ova struktura kači i snažno povuče vertikalno nagore (a ne pozadi kao kod nekih fejs-lifting tehnika).

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, ali je moguće raditi i u lokalnoj. U većini slučajeva MACS fejs-liftingu prethodi laserska liposukcija podbratka.

Oporavak od intervencije u proseku traje tri nedelje. Moguće su komplikacije kao što su otok, modrice i nekad prolazna slabost (pareza) pojedinih mišića lica. Konci se skidaju posle desetak dana. U početku su ožiljci nešto uočljiviji, ali vremenom postaju neprimetni. 
Fotografije MACS lift pacijentkinje pre i posle operacije, iz prakse dr Veliše Arsića. 


 

Autor Dr Veliša Arsić  
Joomla SEF URLs by Artio