Stomatologija se poslednjih godina veoma brzo i dinamično razvija nudeći lekarima i pacijentima mogućnosti koje su doskoro bile nezamislive. Novim saznanjima i tehnološkim dostignućima unapređuju se i razvijaju postojeće grane ili nastaju potpuno nove. U teoriji sve izgleda kao fantastična, gotovo futuristička priča, sva saznanja se prepliću i primenjena u praksi dovode do ispravljanja i izlečenja svih dentalnih oboljenja, deformiteta, nepravilnosti, nedostataka...

PRE POSLE

Da bi se nove i sve izazovnije mogućnosti savremene stomatologije iskoristile na pravi način najčešće je neophodan dugotrajan, sveobuhvatan, manje ili više komplikovan, rad... Velika uloga lekara sastoji se prvo u tome da motiviše pacijenta da prihvati plan terapije, nekada veoma složen i dugotrajan, ali sa aspekta krajnjeg ishoda – neophodan. Pacijent mora da postane svestan da je predloženi plan najbolji, ako ne i jedini način koji će mu obezbediti dugoročno i najbolje terapijsko rešenje. Estetika ne igra odlučujuću ulogu, ali je ona svakako jedina vidljiva kategorija završnog rada.

Za stomatologa i njegov tim je velika sreća kada naiđu na pacijenta koji je svestan svih prednosti koje se pružaju udruživanjem stomatoloških grana što treba da bude garancija kvaliteta završnog rada... Upravo je to bio slučaj sa pacijentkinjom koja je došla u našu ordinaciju sa ozbiljnim problemom i velikom željom da taj problem reši.

Njoj je predstavljeno nekoliko mogućih planova terapije, a ona se opredelila za najtemeljniji, naizgled najkomplikovaniji, ali, kad se sve uzme u obzir, i najisplativiji tretman, kako zdravstveno, tako i finansijski (druga rešenja bila bi kratkotrajnija, pa bi vrlo brzo bila izložena novim radovima i troškovima). 

Pacijentkinja je došla sa parodontološkom dijagnozom progresivna parodontopatija, pa je kao prvi korak usledilo vađenje nekoliko zuba kojima nije bilo spasa. Zatim je urađena hirurška parodontološka obrada potpornog aparata zuba koji su bili na ivici izdržljivosti.

Posle endodonskog lečenja kanala korena skoro svih preostalih zuba, na red je došla implantologija. Ugrađeno je šest implantata, dva u gornjoj i četiri u donjoj vilici. Dok se čekao standardnom procedurom utvrđen rok za nastavak rada na implantatima, pacijentkinja je nekoliko meseci nosila privremeni rad.

Konačno se stiglo do protetike, kraljice stomatologije, pa su na parodontološki i endodonski zbrinutim zubima i novim implantatima izrađena dva fiksna bezmetalna mosta, kako u gornjoj, tako i u donjoj vilici.

Rezultat je bio izuzetan na prvi pogled, pacijentkinja zadovoljna, a mi sigurni da je profesionalna etika zadovoljena od prvog koraka (planiranje terapije na osnovu RTG i kliničkog pregleda) do poslednjeg – estetskog definisanja osmeha na sigurnim i zdravim osnovama.

TOK TRETMANA UKRATKO

– vađenje nekoliko zuba

– parodontološka obrada preostalih zuba

– endodonsko lečenje

– ugrađivanje implantata

– izrada i postavljanje privremenih krunica

– postavljanje fiksnih mostova od bezmetalne keramike.


Kontakt

www.me-denta.com
NOVOPAZARSKA (Sime Miloševića) 14/1
Beograd
Tel: +381 (0)11 344-00-17 


 

Autor Dr Tanja Savić   Štampa

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne