Za razliku od proteza, krune i mostovi omogućavaju pacijentima sigurnost pri govoru, jelu i ostalim stvarima koje život čine lepšim. Dakle, pacijenti nemaju strah da će zubi da im ispadnu ili da se pomeraju prilikom jela, govora ili smeha.

Fiksni radovi se izrađuju od keramike, pa je i na estetskom planu, koji je izuzetno bitan, dominantna njihova prednost u odnosu na akrilatne proteze. 

Postoje, međutim, razne vrste kruna i mostova, pa i tu ima razlika u estetskoj kategorizaciji.

Metalna ili bezmetalna keramika?

Do pre nekoliko godina, zlatni standard su bili metal-keramički radovi. Naravno, oni se i danas koriste jer su pouzdani, ali postoji problem estetske prirode zato što je metal siv i netransparentan. Ti zubi izgledaju lepo, ali njihova metalna osnova guši prirodnost.

Kod bezmetalne keramike osnova je keramika koja je transparentna. Svetlost kroz nju prolazi kao kroz prirodan dentin, što joj daje izgled vrlo sličan prirodnom zubu. To je prvi preduslov da bi nadoknada delovala prirodno.

Na početnu osnovu se dalje nanosi keramika kojom dajemo druge karakteristike zubima koje radimo. Spoljašnjim slojevima se vrši karakterizacija zuba (oblik, veličina, boja i donekle položaj), a sve u zavisnosti od toga šta želimo da postignemo.

 

Implantati istisnuli proteze

Na ovaj način je lako rešavati situacije gde pacijent ima prirodne zube ili je raspored zuba takav da možemo napraviti mostove. Međutim, kada pacijent nema zube, neophodni su implantati da bismo napravili fiksni rad.

Ugradnja implantata je nekad bila ekskluziva, a danas je jedna od rutinskih metoda koja je gotovo istisnula mobilne radove (proteze) iz svakodnevne prakse.

Radovi na implantatima mogu biti različiti u zavisnosti od materijala od koga se izrađuju, kao i sve druge fiksne nadoknade, ali mogu imati i različit način vezivanja za implantate. Najčešće se izrađuju klasični mostovi. Oni u potpunosti zamenjuju zube, a osećaj pacijenta sa takvim radovima je isti kao da su napravljeni na prirodnim zubima.

Ima više načina da se ti radovi (krune i mostovi) fiksiraju za implantate. Mogu se cementirati kao i konvencionalni radovi ili se fiksiraju šrafovima pa ih je moguće skidati ukoliko je iz bilo kog razloga potrebno da se priđe implantatu. Korišćenjem kruna koje se šrafovima fiksiraju izbegavaju se komplikacije koje mogu nastati od zaostalog (neočišćenog) cementa.

Proteze na implantatima

U nekim slučajevima kod bezubih pacijenata, gde bi izrada klasičnih mostova na implantatima bila komplikovana, mogu se praviti proteze nošene implantatima. To naravno nisu fiksni radovi, ali su baš stabilni, pouzdani i maksimalno redukovani, tako da pacijent ima osećaj sigurnosti dok ih koristi. Izrađuju se od akrilata, ali su neuporedivo bolje rešenje od totalne proteze, u svim aspektima.

 

                      1.                                                               2.                                                 3.

1. Pre terapije - neadekvatne cirkonske krune na centralnom i lateralnom sekutiću sa leve strane, prebojenost desni usled infekcije.(slika levo)
2. Međufaza - ugrađen implant i postavljen cirkonski abatment na mesto gornjeg levog centralnog sekutića i obrušen lateralni sekutić sa iste strane. (slika u sredini)
3. Kraj terapije - cementirane krune na implantu ( levi centralni sekutić) i levom lateralnom sekutiću.(slika desno)


Za kraj, ali ne i manje važno, treba znati da pacijenti posle ugradnje implantata najčešće nemaju bolove i otoke, tako da se već sutradan vraćaju normalnim aktivnostima.

Kod nedostatka pojedinih prednjih zuba često se implantat postavi direktno u ranu od izvađenog zuba i odmah se pravi privremena kruna. Cilj ove metode je da se sačuva arhitektura okolnog tkiva (desni), jer bez njih nema dobre estetike, a i da pacijenti ne bi bili krezubi do izrade finalnog rada. Posle nekoliko meseci i potpune osteointegracije implantata, vrši se zamena privremene krune trajnom.


Kontakt:
Ordinacija dr Jovan CABUNAC
Nušićeva 5 (Ulaz iz Čumićeve)
Beograd
011/ 334 88 18
060/ 334 88 18
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 

 


 

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne