Nadogradnja kosti
Znamo da uz pomoć savremene tehnologije 3D rendgenograma i raspoloživog softvera koji je u stanju da generiše virtuelnu sliku, možemo dobiti 3D oblik vilične kosti. Tako smo u stanju da u potpunosti ustanovimo morfologiju koštanog tkiva, da utvrdimo na kojim mestima i u kojoj meri treba dodati veštačku zamenu kosti, kao i autologni transplantat kosti (kost samog pacijenta uzeta sa pogodnog mesta), da bi se u drugoj fazi ugradili implantati koji će kasnije biti funkcionalno opterećeni krunicama. Pristupili smo operaciji i nadogradnji kosti. Nakon nje, acijentkinja je čekala pet, šest meseci do momenta ugradnje implantata.
 
Ugradnja implantata
Posle ugradnje osam implantata i perioda oseointegracije stiglo se do izrade definitivnog rada. Postignuta je saglasnost da se izradi nadoknada od bezmetalne keramike koja će se pričvršćivati na šraf” za implantate (Time u svakom trenutku stomatolog specijalnim alatom može da pristupi implantatu, radi redovne kontrole, provere higijene i stanja tkiva, dok je za pacijenta nadoknada fiksna i ne može je skinuti.). Ova nadoknada imala je osim nadoknade izgubljenih zuba, morala da imitira i meka tkiva, desni koje su nestale gubitkom zuba. Zubni tehničar, član našeg tima, vešto može da imitira detalje zubne morfologije, kao i mekih tkiva.
Cela konstrukcija koja je postavljena na implantate izrađena je od tvrde keramike na bazi cirkona, koja se po želji može skinuti. Ona je rekonstruisala desni i preparisane zube. Na nju su potom dodate krunice od bezmetalne keramike koje su maskirale ulaze šrafova u konstrukciju.
U donjoj vilici su nedostajali bočni zubi koji su nadoknađeni implantno nošenim mostovima, a prednji zubi su, radi postizanja estetskog efekta i podizanja zagrižaja, rekonstruisani bezmetalnim krunama od presovane keramike.
Pacijent u ovakvim slučajevima mora biti spreman da izdrži nekoliko zahvata u razdoblju koje nekada traje i do godinu dana. Ipak, pristanak na to dugoročno se valorizuje kroz kvalitetnu fonaciju, žvakanje, socijalnu sigurnost koju proteze najčešće oduzimaju i neuporedivu estetiku koju bezmetalne nadoknade nose!

Kontakt
www.drristic.com
Cvijićeva 38
Beograd
Tel.+381 11 2766 992
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Autor Dr Igor Ristić   Štampa
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne