Znate li razliku između bora i borica?

Bore su dublje, urezane brazde u koži. Borice, koje često nazivamo i finim linijama, tanke su, često mimične linije, „bore u najavi”. 
Ma koliko slično delovale, bore i borice se različito tretiraju. I dok kod borica može da pomogne čak i dobra hidratacija, duboke bore zahtevaju medicinsko-estetske tretmane. 
Šta da radite sa svojim borama, a šta sa boricama?

 
BORICE
– ispod oka i oko uglova oka
– na čelu
– na obrazima
– između obrva
– sa strane usana i iznad usana
BORE
– skoro na svakom delu lica
– na vratu i dekolteu
– na rukama

Borice

Tanušne i krivudave, fine linije ili tanke borice najčešće se stvaraju na mestima pojačane mimike na licu: na čelu, oko oka ili usana. Pomeranjem mišića, koža se nabira i, nakon izvesnog vremena, na njoj nastaje trag previjanja. Tankim boricama sklonije su osobe koje koriste puno mimike: puno se smeju, mršte ili žmirkaju. Dok je koža mlada, ona se, nakon pokreta, brzo vraća na svoje mesto. Starenjem se gubi elastičnost, pa je i mogućnost stvaranja bora i borica sve veća. 
Bore
Dublje i trajne, vidljive i bez mimike, bore su dublji urezi u koži, poput prevoja i brazdi. Mogu biti uzrokovane starenjem, smanjenjem kolagena i elastina koji daju elastičnost i čvrstoću koži. Može ih uzrokovati i prekomerno sunčanje koje, takođe, šteti elastičnim vlaknima. Ali mogu nastati i usled hronične dehidriranosti kože. Tanke borice vremenom mogu prerasti u bore.
Kada se borice pretvaraju u bore
Borice, ili fine linije, mogu prerasti u dublje bore, naročito ako se zapuste i ne tretiraju na vreme. Važno je, zato, dobro kožu hidrirati, bilo kremama ili mezoterapijskim postupcima sa hijaluronom, ali i tretirati kremama sa antiejdžing dejstvom. Dobra vest je da se i bore, pravilnim tretiranjem, mogu preobraziti u borice.


Vaše tajno oružje protiv bora
Redovna i optimalna hidratacija kože je vaš prvi saveznik u borbi protiv bora. Dobra dnevna hidratantna krema može učiti mnogo za prevenciju bora. Dobro hidrirana koža je jedra i puna, na njoj se bore mnogo manje primećuju. Drugo, važno oružje protiv stvaranja bora jeste zaštita od UV zračenja. Kreme sa UV zaštitom postale su pravi antiejdžing hit. Naravno, životni stil koji podrazumeva puno vežbanja, prestanak pušenja, ishranu bogatu svežim voćem i povrćem, dobar san... dodatni je preduslov lepe kože.

Da li ste bore nasledili?
Sigurno ste primetili da neki članovi porodice imaju bore na istom mestu. To znači da genetika ima ulogu i u stvaranju bora, jer razvijenost mišića, količinu kolagena i način zadržavanja vode u koži možemo naslediti. Starenjem će se genetske predispozicije bora sve više videti.

 
NAJBOLJI TRETMANI PROTIV BORA
Postoje brojni tretmani koji mogu da umanje bore na licu, a neki od njih mogu delovati i preventivno. Proverite koji su najuspešniji tretmani protiv bora.

FILERI
Fileri su prvobitno namenjeni popunjavanju bora – tek kasnije se njihova upotreba proširila na druge intervencije na licu. Sam naziv filler znači punjač. Zavisno od dubine i vrste bora, određuje se tip hijaluronskog filera koji se upotrebljava. Ako je vaša koža dehidrirana i ima fine dehidracione borice, pomoći će filer koji se ubrizgava u celo lice, da mu vrati jedrinu i svežinu i da potpomogne očuvanju kolagena. Hijaluron je prirodna supstanca u koži, vezana za dobro funkcionisanje ovog tkiva. 


Fileri većih gustina namenjeni su popunjavanju dubljih bora, a od dubine bore zavisi i gustina filera. 
Fileri na bazi hijaluronske kiseline mogu da deluju preventivno i da preduprede produbljivanje borica na vašem licu. 

Pre i posle punjenja nazolabijalnih bora hijaluronskim filerom (Arhiv Restilane)

BOTOKS (Botox, Vistabel)
Poznat pod različitim brendiranim imenima, botulin toksin je neuromodulator, on privremeno ograničava pokrete mišića koji na licu prave preteranu mimiku i stvaraju bore. Botoks se može davati u različitim dozama – od popularnog baby botox sistema gde se malim dozama deluje preventivno, do punog botoksa kada se na koži već naziru linije koje će se preobraziti u duboke bore, kada se sprečavanjem ili umanjenjem mimike lica te bore ravnaju.

FRAKCIONI LASERSKI TRETMANI
Laserski tretmani se najčešće upotrebljavaju za saniranje bora koje su posledica preteranog sunčanja (fotooštećena koža). Frakcioni laseri deluju tačkasto – stvaranjem mikrooštećenja na koži, oni podstiču njene odbrambene mehanizme, stvaranje novog kolagena i regeneraciju kože. Laserski tretmani mogu da isuše kožu, pa je potrebna veoma dobra nega nakon njih.

UBRIZGAVANJE MASTI
Vlastita mast uzeta sa nekog drugog dela tela je idealan filer. Osim što daje volumen i ravna borice, mast u sebi sadrži faktore rasta koji potpuno preobražavaju izgled kože, podstičući njenu kompletnu regeneraciju. Jedini nedostatak masti je u tome što se ishod tretmana ne može precizno predvideti, jer se jedan deo masti gubi, pa je potrebno ponoviti tretman. Hirurzi, danas, često sačuvaju jedan deo vaše masti za dopunjavanje prilikom sledećeg tretmana.

Na slici: Pacijent pre i posle ubacivanja masti u lice (Arhiva Bolnica Diona) 


ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne