Mast se može izvaditit iz jednog dela tela, preraditi i ubaciti u drugi deo tela, u ovom slučaju u lice - tehnika je koja daje izvrsne rezultate bez velikih rizika. Najdelotvorniji postupak za dobijanje čiste masti je onaj najjednostavniji – obično ceđenje masti kroz gazu ili jednostavno ostavljanje da vreme učini svoje – mast se ostavi da stoji u špricu kojim je izvučena, vremenom se ona kao lakša izdvoji i podigne gore, dok tečnost sa nepotrebnim sastojcima pada dole. 

Ta se tečnost lako izvadi iz šprica i u njemu ostane mast koja se zatim pomeša sa fiziološkim rastvorom, ostavi nekih 10-15 minuta i nakon toga je spremna za upotrebu.

Mast i stem ćelije
Vremenom smo došli do saznanja o stem tehnologiji i upotrebi stem ćelija i shvatili da je masno tkivo jedan od najvećih rezervoara multipotentnih stem ćelija koje se mogu upotrebiti za umnožavanje ćelija nekih drugih tkiva. Stem ćelije su toliko multipotentne da mogu da zamene neka druga tkiva u zavisnosti gde se implantiranju. Sve je to naravno povezano sa određenim rizicima i opasnostima koji proizlaze iz činjenice da rast tih ćelija može biti slučajan i nekontrolisan, da se kao rezultat toga mogu pojaviti i one ćelije koje ne želimo da se pojave.

Da bi transfer masti bio uspešan, veoma je važna dobra vaskularizacija mesta na koje se ona plasira, kako bi prihvatanje i preživljavanje masnih ćelija bilo što uspešnije.
Mast se mora ubacivati u manjim količinama i u različite slojeve tkiva, na ovaj način preživi najveći deo ubačenih masnih ćelija.

Konturiranje lica uz presađivanje masti
Moja najbolja iskustva sa transferom masti odnose se na konturiranje lica. Ja sam se time dosta bavio i istraživao, pisao radove i objavljivao ih u svetskim časopisima. Tu proceduru sam nazvao Proper Faces Fat Redistribution, znači redistribucija sopstvenog masnog tkiva lica. Moje iskustvo na tom planu govori da se najbolji rezultati u konturiranju lica postižu kada se u lice plasira mast koja je uzeta takođe sa lica i to sa delova gde ima viška, recimo podvaljka. Jer, ona se ponovo vraća u svoju prirodnu sredinu i ima više šanse da preživi nego kada se mast uzme sa nekog drugog dela tela. Postoje tvrdnje da se mast iz unutrašnjih delova butina najbolje prihvata ili ona uzeta sa stomaka, ali moje iskustvo govori da se na licu najbolje prima mast koja se uzima sa lica.
(Fotografije pacijanata pre i posle presađivanja masti za podmlađivanje lica, odnosno povećanje usana, rad dr Miodraga Colića)


Kontakt:
www.dr-colic.com

Surdulička 5
11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3699 800
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


 

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne