Za MACS lift bi se najjednostavnije moglo reći da je u sebi spojio dve najvažnije stvari koje pacijenti priželjkuju od ovakve operacije: efektne rezultate i minimalne ožiljke. Njegova prednost je i to što se u jednoj intervenciji radi lifting središnjeg dela lica, ali i vrata. Kada se uradi u kombinaciji sa liftingom obrva i gornjeg dela lica kompletno lice može dobiti podmlađen i osvežen izgled koji daje utisak da je lice podmlađeno za 10-15 godina.
Kod MACS lifta potkožno tkivo se podiže vertikalno, bez lateralnih zatezanja (zatezanje kože u stranu, prema ušima), čime se izbegava deformisanje izgleda lica. Radi se u lokalnoj anesteziji, a operacija traje oko dva sata.
Autori ove procedure su dva belgijska hirurga, dr Patrik Tonar (Tonnard) i dr Aleksis Verpel (Verpaele) i ona se primenjuje već petnaestak godina. Premda su u početku hirurzi bili skeptični, MACS lift je danas široko prihvaćen kao efikasna procedura sa malim vremenom oporavka i smanjenim rizikom po pacijenta, koja daje stabilne i dobre rezultate.
Kako se radi operacija -Hirurg pravi rez duž ivice kose ispred uha i duž unutrašnjeg dela ušne školjke do ušne resice, tako da kasnije nema ožiljka ispod i iza uha koji je najvidljiviji kod ranijih tehnika fejs-lifta. U praksi to znači da žena posle urađenog MACS lifta ne mora da nosi podignutu kragnu ili obavezno dužu, spuštenu kosu kako bi maskirala ožiljke, jer rez ne ide iza uha gde je kod klasičnog fejs-lifta najvidljiviji.

 

Kroz napravljene rezove, ne duže od 5 cm, hirurg potom podiže veoma ograničenu zonu kože ispred uha, a onda zateže oslabljena tkiva – mišiće, masnoću i vezivno potkoženo tkivo – hirurškim koncem koji učvršćuje na nekoliko mesta (najčešće tri) i uz pomoć koga podigne potkožno tkivo naviše čime ga vraća u položaj u kome je bilo pre 10-15 godina. 
Zatim se odstrani višak kože koji na taj način nastaje i rez ušiva. Uzana cevčica se stavlja kao dren, a potom se ista procedura radi na drugoj strani lica. Nakon što su obe strane završene, lice se bandažira zavojima i stavljaju se hladne obloge da se ublaži oticanje. Na ovaj način podiže se tkivo obraza, podvaljka i vrata.
Budući da zahvata donje dve trećine lica, MACS lift se može raditi samostalno ili u kombinaciji sa liposukcijom podvaljka, korekcijom donjih i gornjih kapaka i liftingom obrva.
Anestezija - Ovaj lifting može se raditi i u lokalnoj anesteziji, pa se možete vratiti kući sat vremena nakon operacije. Lokalni anestetik ubrizgava se finom iglom pod kožu, uz osećaj peckanja na početku. Anestetik je aktivan u potpunosti dva do tri sata, a zatim njegovo dejstvo polako počinje da iščezava tokom narednih osam do dvanaest sati. Jedino što ćete osetiti jeste dodir ruku hirurga i povremeno osećaj zatezanja. Nema bola tokom intervencije. Kući vas mogu odvesti jedan sat nakon operacije (ne smete sami voziti kola).
Oporavak  - Važno je da mirujete i spavate u polusedećem položaju, da biste smanjili oticanje, i da stavljate hladne obloge, ali samo prvog dana, kada je oticanje najveće. Nakon drugog dana lice ne morate hladiti. Od analgetika smete da koristite one koji ne sadrže acetil-salicilnu kiselinu (poput aspirina). Ne smete lice izlagati toploti (sauna, sunčanje...). Otoci počinju da spadaju trećeg dana, i za sedam do deset dana više se gotovo ne primećuju. Nakon dve do tri nedelje može se vratiti punom socijalnom životu.
Bol  - Zbog unutrašnjih šavova vilica vas može boleti kada širom otvorite usta, a ovaj osećaj prolazi tokom prve nedelje, pa zato planirajte da prvih dana nakon operacije jedete meku hranu.
Znaci upozorenja - Intenzivno oticanje obraza uz osećaj zatezanja i povećavanje bola može da bude znak unutrašnjeg krvarenja. Ako do toga dođe, javite se svom hirurgu da odstrani nakupljenu krv novom intervencijom. Ovo se kod iskusnih hirurga dešava u svega jedan odsto slučajeva (statistika Coupure Centra, dr Tonara).
Kontrole - Prva je dan nakon operacije, kada se skidaju drenažne cevčice, nakon čega možete da perete kosu i tuširate se normalno. Svi konci se skidaju sedam dana od operacije. 
 
 

Primer iz prakse dr Tonara
Pacijentkinja od 56 godina sa opuštenom kožom vrata, opuštenim uglovima usana, izraženim borama iznad gornje usne, nazolabijalnim borama, upalim srednjim delom lica i podočnjacima. Imala je i upao gornji kapak, ali je pozicija obrva bila zadovoljavajuća. Urađen joj je MACS lift, podmlađivanje gornje usne erbijum laserom, „pinch”blefaroplastikom kojom se odstranjuje minimum kože kapka.
 
  

Pacijent br. 2, dr Patrik Tonar
Opšta opuštenost donje, srednje i gornje trećine lica, sa salom u podvaljku. Slike poslepokazuju pacijenta dva meseca nakon MACS lifta, temporalnog lifta s malim ožiljkom, i liposukcije vrata.

Autor Ljiljana Maričić Grujić   Štampa
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne