Svi hirurzi koji su koristili mast kao filer na licu, primećivali su da osim očekivanog povećanja volumena, dolazi i do sporednih efekata ... ali itekako pozitivnih: kvalitet kože je bio bolji, njen boja i tekstura, bore i pore smanjene.

Čuveni dr Sidni Kolman, o ovome je govorio na kongresima još 1994. "Isprva smo mislili da je povećanje volumena ubacivanjem masti to što smanjuje bore, smatrali smo i da mast pravi barijeru između mišića i kože - a izgleda da su zapravo matične ćelije pravi razlog ovog poboljšanja" - kaže dr Kolman.

Do otkrića da mast odraslih ljudi obiluje matičnim ćelijama (adult adipose stem cells) došao je pre destak godina tim plastičnih hirurga medicinskog centra Univerziteta Pitsburg.

Ovo otkriće izazvalo je mnogo uzbuđenja u medicinskim krugovima: prethodno su izvori matičnih ćelija bili pre svega koštana srž, gde se matične ćelije dobijaju bolnom i zahtevnom medicinskom procedurom, i u veoma maloj količini. Zatim, već duže vreme nauka barata eembrionalnim matičnim ćelijama, ali njihovo poreklo (nerođeni fetus) je izazvalo je čitav niz moralno-medicinskih kontroverzi, čak i kada su korišćene u striktno naučne svrhe.Ćelije iz masti su, međutim, tu, na dohvat ruke, a oni koji su bili na samom izvoru ovog, nekad nepoželjnog tkiva, jesu  plastični hirurzi, koji ga izvlače liposukcijom. T

Kao i mnoga druga medicinska otkrića, i ovo je prve primene našlo u estetici. Brzo je otkriveno da se procesom centrifuge izdvoji jedan sloj masti sa mnogo više matičnih ćelija. Ovako izdvojene ćelije dodavane su da "obogate" mast koja je korišćenja za presađivanje, pa su hirurzi koji su se ovim bavili tvrdili da su rezultati bolji i lakše predvidivi, da veća količina masti "preživi", a da koža dobija mnogo bolji kvalitet.

Moćna industrija podmlađivanja počela je na sve strane da nudi stem-cells tretmane, značajno povećanje grudi i "adipose stem-cell face lift", gde se tvrdi da se presađivanjem vlastite masti, obogaćene stem ćelijama, može dobiti pun efekat podmlađivanja bez operacije. Ovo je podiglo mnogo prašine, pa je reagovao  ISAPS NEWS magazin, zvanično glasilo Svetskog udruženja estetskih plastičnih hirurga, posvećen ovoj temi.

- Iako matične ćelije sigurno imaju potencijal za primenu u kozmetičkoj hirurgiji, neka od obećanja koja se trenutno reklamiraju kao "fejs lifting sa matičnim ćelijama", apsolutno su preterana -, kaže počasni predsednik Američkog Društva za estetsku plastičnu hirurgiju, dr nauka, Džefri Kenkel. - Mi jednostavno ne znamo dovoljno o bezbednosti i efikasnosti ovih procedura.

Dr Koleman radi ovu proceduru ali ne koristi termin "stem cell facelift".

- Presađivanje masti vraćajući volumen i popravljajući prisutna oštećenja, pa zapravo više podmlađuje pacijenta nego što to čini fejslift - jer, samo odsustvo bora nije isto što mladolikost - kaže on. - Ako mast ubrizgate pod suncem oštećenu kožu, očigledno je da ona ima informaciju da je u pitanju oštećenje u stanju je da taj problem popravi. Posle presađivanja masti kvalitet kože nastavlja da se popravlja mesecima pa i godinama - verovatno zato što mast i matične ćelije nekako nastavljaju da deluju tokom veoma dugog vremena. Zato je ova procedura sasvim različita od fejslifta koji repozicionira kožu i tkivu da otkloni bore i druge znake starenja. Presađivanje masti je fiziološki proces, gde najpre vratimo izgubljni volumen, a potom se događa reparacija kože"- kaže dr Koleman.

 

Pacijentkinja dr Kolemana (dr Sydney Coleman, sa sajta http://www.lipostructure.com/) pre presađivanja masti i tri godine i sedam meseci nakon procedure)


 

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne