Danas postoji nekoliko tehnika face-liftinga od kojih svaka na svoj način rešava problem opuštene kože lice i izgubljenog volumena (usahlo lice):  subdermalni lift, SMAS lift, DMAS lift,  S-lift, MACS lift, subperiostal lift – zbog čega su pacijenti često zbunjeni za koji od njih da se opredele. Tu je pomoć i procena hirurga presudna, a ona se bazira na proceni viška kože koji treba odstraniti, ali i na količini masti koju eventuialno treba dodati kako bi lice zadobilo mlađi izgled (kakav je pacijent imao pre desetak godina). 


 

SMAS lift

Kod klasičnog SMAS face-litinga tkivu se prilazi kroz klasične rezove da bi se onda to tkivo određenom tehnikom povuklo vertikalno i zateglo. Posle toga se jednostavno odstrani višak kože, a šavovi naprave linijom reza koji obično ide ispred i iza uha i završava se u predelu kose.

MACS lift

Druga tehnika koja stiče sve više pristalica i među hirurzima i među pacijentima je MACS lift, kao jedan od liftinga kratkih rezova.  Njegova prednost je u tome što pored manjih ožiljaka daje voluminoznost licu, kao  i to što se u jednoj intervenciji može uraditi lifting lica, ali i zatezanje opuštene kože vrata. Ako se tome doda blefaroplastika kojom se rešava problem očnih kapaka celo lice može izgledati mlađe 10-15 godina.

Kako izgleda “lifting kratkih rezova?

Iako se naziva “lifting kratkih rezova”, ovakav lifting  ne znači i kratku operaciju. Rezovi se prave duž ivice kose i ispred ušne školjke do resice, koji kasnije zarastaju bez tenzije i samim tim sa jedva primetnim ožiljkom.
Nakon toga hirurg  prepariše kože ispred uha i zateže oslabljena potkožna tkiva  jakim hirurškim koncem koji učvršćuje na nekoliko mesta i tako podiže potkožno tkivo naviše i vraća ga u položaj u kome je bilo pre 10-15 godina. Na ovaj način podiže se tkivo obraza i jagodica, podvaljka i vrata. Na kraju se bez tenzije odstranjuje višak kože i rez ušiva finim atraumatskim šavovima u nekoliko slojeva. Incizija u temporalnom predelu je perpendikularna, pod oštrim uglom, tako folikuli dlake prorastaju ožiljak i nema alopecije, odnosno gubitka kose na tom mestu.


 Pacijentkinja pre i posle MACK lift procedure, prof. dr Miodrag Colić


Jedna od glavna osobina liftinga kratkih rezova je baziranje tenzije na potkožnim strukturama, a ne na koži koja je rastegljiva. Na taj način nema potrebe za preteranim zatezanjem kože i lice izgleda mnogo prirodnije,  proces zarastanja je brži, a ožiljci mnogo manje vidljivi. Osim toga, skraćeni rezovi se najčešće ne prave u kosmatom predelu iza uha , tako da nema opasnosti od gubljenja kose na tom mestu i promene prirodne linije kose.
Kontakt
Bolnica Colić
Surdulička 5
11000 Beograd
Tel/ 011 3699 800
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 


 

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne