Kako deluje CO2?

Kao i mnogi drugi estetski tretmani, i ovaj je preuzet iz medicine. U Francuskoj je, naime, još 1930. otkriveno da kupanje u vodi obogaćenoj ugljen dioksidom pomaže bržem zaceljivanju rana. CO2 tretman su 50-tih godina počeli da koriste kardiolozi, za poboljšanje problema perifernih cikulacija i taloženja masti u arterijama, a  reč "karboksiterapija" uveli su Italijani na svom kongresu antiaging medicine u Rimu 1995. Mnoge renomirane firme danas proizvode uređaje za ubrizgavanje ugljen dioksida, koji zadovoljavaju evropske zdravstvene standarde, pa je tretman doživeo pravi bum u Evropi u poslednjoj deceniji.

U estetskoj primeni, karboksiterapija znači ubrizgavanje sterilnog ugljen dioksida pod kožu. Ovaj gas se razliva kroz kapilare, a telo žuri da poremećaj u balansu gasova nadoknadi dopremanjem puno svežeg kiseonika i hranljivih materaija do kože.

Ovaj snažan priliv kiseonika svakako poboljšava izgled kože.

Ali tu nije sve.

Tokom daljih hemijskih reakcija smanjuje se pH krvi i olakšava oslobađanje kiseonika u tkiva, a uz cirkulaciju ubrzan je i protok limfe. Još jedan efekat je i oslobađanje fakota rasta koji utiču na stvaranje novih krvnih sudova (angiogeneza). Da ne idemo dalje u medicinu, hajde da vidimo kako to izgleda na primerima konkretnih estetskih problema.

Celulit i mast

Prilikom ubrizgavanja ugljen dioksida pod pritikom u kožu, primećeno je i da dolazi do pucanja masnih ćelija, i oslobađanja triglicerida u međućelijski prostor, bez povređivanja krvnih sudova i ostalih tkiva. Osim toga, znamo da priliv ugljen dioksida snažno ubrzava cirkulaciju krvi i 

limfe, pa dobijamo detoksikaciju i bolju ishranu tkiva, upravo ono što je koži zahvaćenoj celulitom tako potrebno - kaže dr Ivana Filipović Marković.


CO2  ima posebno dobar efekat na određene ćelije dermisa, kao i na fibroblaste kod kojih povećava stvaranje kolagena i elastičnih vlakana, pa se ovako doprinosi boljem kvalitetu i elastičnosti kože.

Karboksiterapija je bezbedan tretman proistekao iz medicinskog tretiranja raznih stanja ugljen monoksidom, a iz iskutva se došlo do optimalne dužine terapije - obično preporučujemo 8 karboksiterapija za tretiranje celulita. Za brže efekte, nestrpljivim pacijentima predlažem kombinaciju karboksiterapije sa mezoterapijom, koja se u mojoj praksi pokazala kao izuzetno brza i delotvorna.  (Na fotografiji stanje celulita pre i posle tretana karboksiterapijom preuzeto sa www.karboksiterapija.rs) 


 

DELTA ESTETICA

Kruševačka 32, Beograd

Tel. 011/ 6444 097, 065/6444 097

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

www. deltaestetica.rs


 

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne